Pàgines

dimarts, 26 d’abril del 2016

El moviment de rotació i de translació de la Terra

Els moviments de rotació i de translació no els notem però si els percebem mitjançant dos fenòmens: el cicle dia-nit i les estacions.
La rotació és el moviment que fa la Terra sobre el seu eix i l'origen del dia (temps en què rebem la incidència dels rajos del Sol) i la nit (temps en què no rebem la incidencia dels rajos del Sol).
La translació és el moviment que fa la Terra al voltant del Sol en un recorregut el·líptic. A causa de la inclinació de la Terra (23º) respecte l'eix perpendicular als rajos del Sol, provoca les estacions, que seran més o menys acusades segons ens trobem més o menys a prop de l'equador.
L'inici de les estacions són els solsticis (en el cas de l'hivern i l'estiu) i els equinoccis (en el cas de la primavera i la tardor). L'explicació de com s'esdevenen des del punt de vista astronòmic la podeu trovar al vídeo que vam fer a clase.


La translació també és la causa de la durada diferent del dia i la nit segons l'època de l'any i segons on ens trobem de la Terra. En els següents esquemes dels solsticis d'estiu i d'hivern podràs apreciar la diferència comparant la llargada de les fletxes verdes i vermelles a cada punt de la Terra. Sabries dir quina imatge correspon a cada solstici en el cas de l'hemisferi nord?


Pots descarregar la fitxa de la simulació que vam fer a clase aquí Simulació TRANSLACIÓ